Mistä saa HIV-tartunnan?

HIV leviää kosketuksesta HIV-positiivisen ihmisen veren, siemennesteen, Cowperin rauhasten erittämän nesteen, rektaalisen nesteen, vaginaalisen nesteen tai rintamaidon kanssa. Tartunnan saa mm. suojaamattoman seksin kautta.

Sen voi myös saada silloin, jos on ollut kosketuksissa muiden ihmisten veren kanssa jakamalla käytettyjä ruiskuja ja neuloja.

HIV-positiiviset naiset voivat välittää tartunnan syntymättömälle lapselleen raskauden, synnytyksen ja imetyksen aikana. HIV-tartunnan voi myös saada verensiirron yhteydessä, vaikka se on nykyään hyvin harvinaista.

HIV-tartuntaa ei voi saada toiselta henkilöltä tavallisen kontaktin välityksellä. Silloinkin, kun asuu HIV-positiivisen henkilön kanssa ja jakaa hänen kanssaan jokapäiväisiä esineitä, ruokaa, astioita, työkaluja, vaatteita, sänkyä ja vessaa, tartuntariski on olematon.

Virus ei välity HIV-positiivisen henkilön hiestä, kyynelistä, syljestä tai suukosta. Tartuntaa ei voi saada HIV-positiivisen henkilön valmistamasta ruoasta. Sitä ei myöskään saa hyönteisten puremista.

Aiheeseen liittyvät julkaisut