Elämä HIV:n kanssa

HIV-tietoisuuden rooli

On itsestään selvää, että HIV-tartunnalla on valtava vaikutus elämääsi. Kuitenkin, mitä enemmän saat tietää tästä kroonisesta sairaudesta, sitä paremmin voit käsitellä asiaa. Tärkeintä on, ettet anna HIV:n sanella elämääsi.

 

Nykyisten tieteellisten tulosten mukaan siirryttyään henkilön elimistöön, HIV-virus pysyy siinä potilaan koko elämän ajan. Tämä ei kuitenkaan estää HIV-potilasta jatkamasta suhteellisen normaalia elämää, sillä hyvällä lääkityksellä hän voi nauttia elämästään ilman sen suurempia rajoituksia.

 

Elämä HIV:n kanssa herättää monia kysymyksiä. Epävarmuus nousee aina välillä pintaan. Miten kumppani, perhee ja ystävät käsittelevät tapahtunutta? Kenen kanssa voi puhua avoimesti tästä asiasta? Mitä tapahtuu terveysvakuutukselle? Voiko HIV-potilas jatkaa työtään samalla tavalla kuin aiemmin?

 

Näissä tapauksissa tieto auttaa voittamaan suurimman osan peloista. Oman sairautensa asiantuntijoiksi kehittyneet potilaat tuntevat olonsa vähemmän avuttomaksi ja ovat itsevarmempia. He pystyvät paremmin päättämään omasta elämästään ja osaavat paremmin arvioida riskejä sekä omalla että muiden ihmisten kohdalla. Olemme koonneet tälle sivulle tärkeimmät tiedot elämisestä HIV:n kanssa.

 

Arkielämä HIV:n kanssa: kenelle voit kertoa?

HIV-positiivinen henkilö voi nauttia sekä työelämästään että vapaa-ajastaan, aivan kuten kaikki muut. Aina välillä voi kuitenkin syntyä tietyntyyppisiä kysymyksiä. Erilaiset tukiryhmät voivat auttaa näissä tilanteissa – niistä saa vastauksia sairautta koskeviin kysymyksiin sekä emotionaalista tukea ja ongelmanratkaisuja sellaisilta ihmisiltä, jotka kamppailevat päivisin samanlaisten haasteiden kanssa. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä, mihin törmäävät jatkuvasti kaikki HIV-potilaat, on milloin ja kenelle heidän pitäisi kertoa sairaudestaan vai kannattaakos se mieluummin salata muilta. Kertominen saattaa lievittää taakkaa ja vähentää stressiä, mutta joissakin tapauksissa ystävät ja sukulaiset voivat reagoida tähän uutiseen myös negatiivisella tavalla. Usein tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon lannistavasta vaikutuksesta, siitä, että he eivät tiedä tarpeeksi HIV:stä tai että he pelkäävät menettävänsä rakkaansa hengenvaaralliselle taudille.

 

Luottamus on elintärkeää

Aluksi on parasta kertoa asiasta parille läheiselle henkilölle: vanhemmille, parhaalle ystävälle tai hyvälle työkaverille. Ennen kertomista kannattaa ottaa selvää sairaudestasi ja siihen liittyvistä seikoista: läheisilläsi tulee takuulla olemaan paljon kysymyksiä heti alusta asti ja voit auttaa heitä reagoimaan uutiseen paremmin asianmukaisen tiedon avulla. Asiasta keskusteleminen auttaa aina selventämään epävarmuudet ja karkottamaan aiheettomat pelot.

 

Vanheneminen HIV:n kanssa

80-luvulla ja 90-luvulla oli mahdotonta ajatella, että HIV-positiivisilla ihmisillä voisi olla normaali eliniänodote, mutta nykyaikana asiat ovat toisin. Tämä nostaa esiin vanhenemiseen liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi Saksassa kolmasosa HIV-tartunnan saaneista ihmisistä ovat jo yli 50-vuotiaita. Monet heistä haluavat jatkaa itsenäistä elämää ja pysyä tutussa ympäristössä mahdollisimman pitkään.

 

HIV:n tuoma häpeä

Kun AIDS ja HIV nousivat parrasvaloihin ensimmäistä kertaa 1980-luvulla, taudista ei vielä tiedetty paljon mitään. Sekasortoisten tunnereaktioiden myötä siihen sekoittui paljon erilaisia näkökohtia: ennen kaikkea siihen liitettiin tartunnan saamisen pelko ja melkein varma kohtalokas lopputulos. Homoseksi nähtiin moraalisesti tuomittavana asiana. HIV-positiivisia ihmisiä leimattiin ja syrjittiin – heitä pidettiin syyllisinä tartunnan saamiseen, koska he olivat harrastaneet suojaamatonta seksiä. Nykyään HIV ja AIDS ovat maailman parhaiten tutkittujen sairauksien joukossa. Ihmisillä on paljon enemmän tietoa molemmista tiloista. Tästä huolimatta HIV-potilaat kokevat edelleen leimautumista ja syrjäytymistä monilla elämän alueilla.

 

Työnteko HIV:n kanssa

Kaksi kolmasosaa kaikista HIV-positiivisista ihmisistä ovat hyvin menestyksellisiä työssään. Mitä tulee sairaudesta johtuviin poissaoloihin, heidän kohdallaan tämä tapahtuu yhtä usein tai harvoin kuin HIV-negatiivisilla työntekijöillä. Tärkein asia, mitä sinun on tiedettävä työnteon ja HIV:n välisestä suhteesta: kenenkään ei tarvitse kertoa omasta HIV-tartunnastaan. Työnantajalla ei ole oikeutta tietää asiasta. Työhaastatteluissa HIV-positiiviset henkilöt saavat salata sairautensa ilman mitään seurauksia, samalla tavalla kuin raskaana olevat naiset, joiden ei tarvitse ilmoittaa raskaudestaan. Mahdolliset pelot, jotka liittyvät muiden tartuttamiseen, ovat täysin aiheettomia – tämä pätee myös hoito-, terveys- ja ravintola-alalla. Tavalliset hygienia- ja turvallisuusmääräykset koskevat kaikkia työntekijöitä ja ovat täysin riittäviä.

 

Suhde ja seksuaalisuus

Kestävä kumppanuus ja tyydytystä tuottava seksuaalisuus ovat mahdollisia myös HIV-tartunnan saamisen jälkeen. Kondomit ja muut turvaseksisäännöt suojaavat HIV-positiivisen henkilön seksikumppania. Jos jotain menee pieleen, esim. kondomi repeytyy yhdynnän aikana, pysy rauhallisena. HIV:n välittäminen ei itse asiassa ole niin helppoa. Lisäksi tartunnan riski voidaan minimoida jälkikäteen lääkityksen avulla. Mieti asiaa etukäteen ja keskustele kumppanisi kanssa siitä, mitä tulee tehdä tällaisissa tapauksissa. Puhu myös lääkärisi kanssa. Huomaat sitten, ettet reagoi enää asiaan yhtä paniikinomaisesti. Jos kumppanisi ottaa säännöllisesti lääkkeitä, viruksen siirtymisen riski on hyvin alhainen.

 

Seksuaalisuus ja viruskuorma

HIV-lääkkeet estävät viruksen leviämästä elimistöösi. Näin vähennetään myös tartunnan riskiä. Tuoreimpien havaintojen mukaan viruksen välittäminen toiselle henkilölle on käytännössä mahdotonta, jos HIV-potilaan lääkitys on säädetty optimaalisesti, hän ottaa lääkkeitään määräyksen mukaisella tavalla, ja hänen viruskuormansa on ollut havaitsemisrajan alapuolella vähintään puolen vuoden ajan. Kaikkien näiden ehtojen täyttyessä, voit keskustella kumppanisi ja lääkärisi kanssa ja mikäli olette molemmat samaa mieltä, voitte luopua kondomin käytöstä.

 

HIV-positiivinen henkilö kumppanina

Vaikka toinen kumppaneista onkin HIV-positiivinen, mikään ei estä häntä elämästä onnellisessa parisuhteessa. Silti on muutamia asia, joka pitää ottaa huomioon. Turvallisemmat seksisäännöt ja tietoisuus nykyisestä viruksen tilasta suojaavat suhdetta ja hallitsevat pelkoa kumppanin tartuttamisesta. Kaikkia pelkoja – aiheellisia tai aiheettomia – ei luonnollisesti voi ratkaista välittömästi. Haasteista tai ongelmista kannattaa keskustella yhdessä. Nykypäivänä entistä enemmän asioita ovat mahdollisia HIV-positiivisille ihmisille – jopa halu saada lapsia ei ole enää vain unelma vaan täysin toteuttavissa oleva asia!

 

Lapsen saanti

Monet HIV-positiiviset ihmiset haluavat saada omia lapsiaan. Nykyaikaisen lääketieteen ansiosta tämä toive voidaan toteuttaa käytännössä ilman riskiä, että HIV siirtyy kumppanille tai lapselle. Parin, jossa yhdellä tai molemmilla osapuolilla on HIV, on parasta kääntyä asiantuntijan puoleen. Monissa tapauksissa hedelmöityminen voi tapahtua normaalin sukupuoliyhdynnän kautta, aivan kuten HIV-negatiivisten pariskuntien kohdalla. Joissakin tilanteissa voidaan harkita keinosiemennystä.

 

Terve lapsi

HIV-positiivisen äidin lapsi voi periaatteessa saada tartunnan raskauden, synnytyksen ja imetyksen aikana. Nykyään käytettävissä olevat menetelmät vähentävät huomattavasti tarttumisen riskiä. HIV-positiiviset raskaana olevat naiset voivat välttää viruksen siirtymisen lapselleen, jos:

  • he ottavat HIV-lääkkeitään säännöllisesti,
  • käyvät tarvittavissa tutkimuksissa,
  • synnyttävät asiaan perehtyneen lääkärin avustamina,
  • eivät imetä lastaan,
  • järjestävät lapselleen ennaltaehkäisevän lääkityksen synnytyksen jälkeen.

Ohjeiden mukaan tarvittava lääkitys kestää neljä viikkoa.

 

Mielenterveys

Koska henkinen tila vaikuttaa hyvin paljon fyysiseen hyvinvointiin, kroonista sairautta sairastavien henkilöiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota mielentilaansa. Vaikka HIV-diagnoosi on monille hyvin dramaattinen tapahtuma, useimmat ihmiset sopeutuvat melko hyvin positiiviseen testitulokseensa ensimmäisen shokin jälkeen. Psyykkiset sairaudet kuten masennus tai loppuun palaminen ovat kuitenkin olleet nousussa jo vuosikausia. HIV, parisuhteen loppu, elämäkriisit tai pysyvä stressi voivat toimia masennuksen laukaisumekanismeina. Kliininen masennus on paljon vakavampaa kuin hetkellinen ”deppis”. Onneksi näitä tiloja osataan hoitaa erilaisilla menetelmillä, kuten terapialla, lääketieteellisellä tuella, liikunnalla ja lääkityksellä. Ensimmäinen askel kohti paranemista on usein ongelman tunnistaminen ja hyväksyminen. Ammatillisen tuen hakeminen vaatii lisäksi paljon rohkeutta.

 

Tien päällä ja ulkomaan matkat

Olipa kyseessä työmatka tai loma, HIV:n ei missään nimessä tarvitse häiritä matkasuunnitelmia. Lomalla voit kerätä voimia ja lieventää stressiä. Asianmukaiset etukäteisvalmistelut helpottavat matkantekoa etenkin kaukaisiin maihin. Toisin kuin Euroopassa, joidenkin maiden viranomaiset saattavat asettaa erityisiä ehtoja tai rajoituksia, mukaan lukien kieltää maahantulo kokonaan. Ota selvää asioista etukäteen, niin voit valmistautua matkaasi kunnolla.

 

Urheilu ja liikunta

HIV-asiantuntijat tietävät, että HIV-positiiviset ihmiset hyötyvät liikunnasta yhtä paljon kuin muutkin. Urheilu on hyvää kaikille ihmisille, sillä se auttaa ylläpitämään terveellistä ja tasapainoista elämäntapaa. Urheilu suojaa myös monilta sairauksilta, kuten diabetekselta tai sydän- ja verisuonisairauksilta, sekä vahvistaa immuunijärjestelmää. Jokaisen on tietysti löydettävä oma lajinsa ja tunnettava omat rajansa. Vaihda lyhyt automatka kävelylenkkiin tai hissi portaisiin. Tällaisen arkiliikunnan avulla voit tehdä jotain positiivista terveydellesi päivittäin ja ehkäistä sillä tavalla sydän- ja verisuonitauteja. Yllämainittujen vaikutusten lisäksi urheilu myös tukee luuntiheyttä ja estää osteoporoosia. Parempi elämänlaatu, kohonnut itsetunto ja lisääntynyt hyvinvointi ovat vain muutamia positiivisia tekijöitä, jotka kuuluvat aktiivisen HIV-potilaan elämään. Liikunta voi myös lievittää lääkkeiden sivuvaikutuksia tai vähentää niiden esiintymistä.

 

Lääkkeet ja HIV

Muiden lääkkeiden käyttö vaikuttaa ilman muuta HIV-hoitoon, sillä eri aineiden väliset vuorovaikutukset ovat toisinaan hyvin vakavia eivätkä ne aina ole heti havaittavissa. Toinen lääke voi lisätä ja toinen vähentää HIV-lääkkeiden määrää potilaan veressä. Samalla tavalla HIV-lääkkeet voivat heikentää tai vahvistaa muiden lääkkeiden vaikutusta.

 

Jos käytät säännöllisesti lääkkeitä, HIV-hoitoasi on ehkä muutettava vastaavasti. Voit keskustella lääkkeiden vuorovaikutuksista ja saada asianmukaisia neuvoja useimmilta erikoislääkäreiltä.

Aiheeseen liittyvät julkaisut